Platin ringe

Platin ringe – det kostbare ædelmetals historie

Platin ringe – Materialet platin, som bruges til platin ringe har en lang historie, og er et relativt sjældent materiale. Dette gør også at platin ringe er dyre smykker, dyrere end guldsmykker. Platin har en sjov historie bag sig. Der blev fx fundet en kriminel anvendelse for platin i 1740’erne, hvilket gjorde at stemningen omkring platin for første gang vendte, hvor man før ikke gav platin meget opmærksomhed. Man fandt nemlig ud af at platin kunne bruges til profitabel svindel: Legeringer af platin, sølv og kobber blev forgyldt, og kaldt guld – og massefylden (densiteten) passede, takket være platins tyngde. Det første svindelnummer af denne type blev registreret på Jamaica i januar 1743, hvor guldbarrer på blot 21 karat blev forsøgt antaget af myndighederne som værende 24 karat.

Omkring år 1741 nåede platin til platin ringe frem til England, takket være metallurgen sir Charles Wood (1702-1774), Jamaicas møntguardejn. I 1750 blev platin vist frem for Royal Society i London, og omkring denne tid nåede videnskabsfolk frem til, at platin var lige så ædelt som guld, men mindre bøjeligt. Takket være svindelnummeret med lødigheden af guldbarrer på Jamaica vidste man, at platin var tungere end guld. I 1759 opdagede man, at platin hverken anløb eller rustede; konklusionen var, at platin kunne bruges til fremstilling af gode konkave spejle til teleskoper. Platins høje smeltepunkt vanskeliggjorde længe arbejdet, men den videnskabelige nysgerrighed var vakt.

For at stimulere den videnskabelige interesse for platin yderligere, forærede den spanske regering ganske gratis platinprøver væk til et antal seriøst-arbejdende videnskabsmænd og regeringer. Som interessen og de praktiske anvendelser af platin steg, voksede efterspørgslen – og så fulgte smugleri.

I svenske videnskabelige cirkler var man ovenud lykkelig for muligheden for at studere ”det første nye metal fundet i 2.000 år”, som det blev formuleret. Man fandt frem til, at platin let blandes med kobber, og knapt så let med sølv. Salpetersyre opløste det ikke, men det gjorde aqua regia (kongevand), og så kunne platin højglanspoleres. Man nåede frem til at platin har en høj densitet og er farveløst. Snart fulgte andre lande op med deres undersøgelser af platin. Da man lærte at bearbejde platin – ved tilsætning af arsen, som samtidig også var med til at frigøre andre, uønskede, metaller fra platinet – blev det snart populært som metal til smeltedigler i laboratorier.

Til smykkebrug anvendes platin ofte til ringe. Platin ringe vil typisk være vielsesringe, da platin ringe er dyre, og grundet materialets egenskaber. Grundet den høje pris finder du hos CHANTI ikke platin smykker. Dog finder du et stort udvalg af forlovelsesringe i guld, hvidguld forlovelsesringe, vielsesringe i stål, palladium, sølv og vielsesringe i titanium. Se eksempler herunder, og klik ind på hjemmesiden for at se hele udvalget.

Platin ringe
Ringe i platin
Platinringe