Forlovelsesringe hvidguld

Mange vil nok tænke på den traditionelle forlovelsesring som værende i gult guld, men faktisk har hvidguld en næsten lige så rig historie.

Guldsmede opdagede, at ved brug af et hvidt metal kom en forlovelsesrings diamant til sin ret på en helt anden måde end i almindelige guldringe – noget som de fleste i dag er enige om, hvorfor hvidguld er et populært valg ved køb af vielsesringe. I starten brugte man platin til fremstilling af disse hvidmetallede forlovelsesringe. Problemet var blot, at platin var – og er – enormt dyrt, så det var ikke et realistisk valg for de fleste. Det blev derfor nødvendigt at finde alternative metoder til at opnå den ønskede hvide farve

I starten af 1900-tallet forsøgte mange at finde den helt rigtige formel til fremstilling af hvidguld som erstatning for det for dyre platin. Det første patent på hvidguld (lavet af guld, nikkel og palladium) blevet taget i 1915 af den tyske kemiker Karl Richter, og i 1920 tog Belais-brødrene patent på en anden sammensætning (guld, nikkel og zink).

Hvidguld kan altså fremstilles ved at kombinere almindeligt gult guld med en række forskellige hvide metaller. Der er ikke én opskrift. Fælles for alle forlovelsesringe i hvidguld er dog, at de er belagt med rhodium, et hvidt metal. Selvom rhodium er meget hårdt, vil det blive slidt af efterhånden, og ringen kan derfor godt med tiden få et gulligt skær. Derfor anbefales det, at man får sin ring gen-rhodineret ca. en gang om året.

Forlovelsesringe hvidguld – hvorfor ikke bare vælge sølv?

Når du kigger på billeder af forlovelsesringe hvidguld lægger du nok hurtigt mærke til, at de ligner sølvringe til forveksling. Og det er sandt – selvom hvidguld er lavet af guld, så har det jo fået fjernet sin gule farve, så det ser sølv-agtigt ud. Så kan man jo lige så godt vælge sølv, vil nogle mene. Sølv er jo billigere!

Der kan være ganske gode grunde til at vælge sølv i stedet for hvidguld, men det er alligevel vigtigt at forstå, at prisen ikke er den eneste forskel på disse to metaller.

Længere oppe på siden kan du læse mere om hvidguldets opfindelse og fremstilling, men kort sagt så er hvidguld lavet af almindeligt gult guld samt flere hvide metaller. Blandingen man kommer frem til er typisk 9 eller 14 dele guld ud af 24 dele i alt.

Sterlingsølv, som er den type sølv man laver smykker af, er lavet af 92,5% sølv og 7,5% andre metaller, fx kobber. Rent sølv er meget blødt og er derfor upraktisk til produktion af smykker, men også sterlingsølv-legeringen er ret blød. Det betyder bl.a. at sølv forlovelsesringe er mere modtagelige over for ridser og stød. Sølvringe vil blive misformet lettere.

Hvidguld er derimod et hårdere metal og vil således holde sig pænt i længere tid. Rent guld er – som rent sølv – meget blødt og derfor betyder en højere karat også et blødere metal. Hos Chanti har vi valgt at handle med 8 og 14 karat guld og hvidguld.

Og det er altså sagen i en nøddeskal: Man vælger hvidguld fordi det holder formen og holder sig pænt længere. Skal man bare købe almindelige smykker, kan det ganske rigtigt være helt fint med sølv, da disse smykker ikke nødvendigvis skal bruges hver dag og resten af livet.

Når det gælder en forlovelsesring er det dog en anden sag. Mange ønsker netop at bruge deres forlovelsesring hver dag mange år frem, og så er det jo vigtigt at få fat i noget som holder.

Og her er svaret altså guld eller et andet hårdt metal.

Forlovelsesringe hvidguld og allianceringe

Mange kvinder vælger foruden deres forlovelsesring hvidguld at have en hvidgulds alliancering, som de bruger sammen med forlovelsesringen. Alternativt bruger de måske allianceringen som forlovelsesring, og når vielsesringen efterfølgende kommer til, bruger de begge dele sammen på samme finger. Der findes et bredt udvalg af allianceringe i hvidguld og guld. De fås med forskellige antal diamanter – 1, 3, 5 eller 7 stk. Foruden diamanter fås allianceringe også med zirkon samt diverse farvede ædelsten såsom safir, smaragd og rubin. Den klassiske alliancering er dog med hvide diamanter.

Forlovelsesringe hvidguld – mere for pengene

Er du eller din partner til store diamanter? Ønsker I at imponere familie, venner og bekendte med jeres flotte ringe? Så er det måske forlovelsesringe hvidguld, som I skal kigge på.

Diamanter ser nemlig typisk større ud i hvidguld end de gør i almindeligt guld og andre ikke-hvide metaller. Det lyder måske underligt, men sagen er at på afstand kan det være svært at se præcis hvor diamanten ender og begynder. I en almindelig guldring, hvor der er stor farveforskel på metal og diamant, vil det være en del nemmere at se grænsen på afstand. Guldet vil måske endda kaste et gulligt skær over diamanten.

I en ring af hvidguld vil det forholde sig lige omvendt. Det hvide metal vil forbedre diamantens look og grænsen mellem diamant og metal vil være sværere at se på afstand. Diamanten vil dermed forekomme større.

Så hvis diamanten er en vigtig del af forlovelsesringen for jer, og skal den være så stor som mulig uden at koste en bondegård, så kan hvidguld være et rigtig godt valg af metal for jer. Forlovelsesringene vil koste ca. det samme som tilsvarende ringe i alm. guld, men diamanten vil forekomme større. Man kan altså sige, at du får mere for pengene, når du køber diamantringe i hvidguld.